sâmbătă, 2 februarie 2008

Ayreon - 01011001























Lansat la : 29.ianuarie.2008

Gen : Progressive Metal




Line-up:

Forever

In the booklet, each of these vocalists is represented by a symbol.

Man

Instrumentalists


Tracklist:

Disc 1 - Y

  1. "Age of Shadows" − 10:47
    1. incl. "We Are Forever"
  2. "Comatose" − 4:26
  3. "Liquid Eternity" − 8:10
  4. "Connect the Dots" − 4:13
  5. "Beneath the Waves" − 8:26
    1. "Beneath the Waves"
    2. "Face the Facts"
    3. "But a Memory..."
    4. "World Without Walls"
    5. "Reality Bleeds"
  6. "Newborn Race" − 7:49
    1. "The Incentive"
    2. "The Vision"
    3. "The Procedure"
    4. "Another Life"
    5. "Newborn Race"
    6. "The Conclusion"
  7. "Ride the Comet" − 3:29
  8. "Web of Lies" − 2:50

Disc 2 - EARTH

  1. "The Fifth Extinction" − 10:29
    1. "Glimmer of Hope"
    2. "World of Tomorrow Dreams"
    3. "Collision Course"
    4. "From the Ashes"
    5. "Glimmer of Hope (reprise)"
  2. "Waking Dreams" − 6:31
  3. "The Truth Is In Here" − 5:12
  4. "Unnatural Selection" − 7:15
  5. "River of Time" − 4:24
  6. "E=MC²" − 5:50
  7. "The Sixth Extinction" − 12:18
    1. "Echoes on the Wind"
    2. "Radioactive Grave"
    3. "2085"
    4. "To the Planet of Red"
    5. "Spirit on the Wind"
    6. "Complete the Circle"

____________________________________________________________________


CD 1 - Y

Am avut reticente cu privire la calitatea acestui album, eu neascultand niciodata Ayreon sau vreun alt proiect al lui Lucassen, dar vazand multitudinea de muzicieni buni care participa la 01011001 si recenzile bune primite, m-am gandit sa-i dau o incercare.
De la prima piesa albumul te duce intr-o atmosfera epica, neintalnita de mine pana acum la un album de metal. Trebuie sa preciezez ca nu-mi prea plac operele rock, Tommy nu mi-a placut, iar The Wall mi s-a parut doar bun(nu extraordinar sau "the album" cum spun unii).
01011001 a fost considerat de multi prea pretentios si monoton, dar cred ca tocmai asta il face unic in gaura asta neagra care se numeste metal-ul din ultimii ani, in care fiecare copiaza pe fiecare(ok, ok, nu generalizez, dar cam asa e).

Prima piesa, Age of Shadows, incepe cu un sunet de masinarie(parca extras din Matrix) continuat de un riff in forta al lui Arjen si de-un ritm oriental pe sintetizator(albumul e plin de sintetizatoare).
Epicul e un punct forte al acestui album, in prima parte a piesei, Arjen ne prezinta o viitoare "epoca a umbrelor", masinizata(lucru evocat si de sunetul de masinarie de la inceputul piesei) si fara speranta(laitmotivul fiind "The Age Of Shadows has begun"), dupa care un duet feminin(printre vocile feminine exista si o soprana daca nu ma inseala urechile) in care ne este prezentata o revolta fata de situatia existenta.
Nu pot sa nu asociez asta cu situatia actuala de pe Pamant, pare a fi un semnal venit din partea maestrului(imi permiteti sa-i spun asa, nu?) Lucassen. "We never heeded the warning", al treilea vers din prima strofa...

Comatose imi induce o stare ciudata,...comatoasa, da.
Pot spune ca m-am indragostit de vocea lui Jorn Lande, e incredibil de calda, iar combatia cu vocea Annekei e foarte bine gandita(thanks to Lucassen).
Piesa e un space-rock de cea mai inalta speta, ma face sa ma gandesc la Pink Floyd sau chiar la Hawkwind, cu synth-urile atat de bine aranjate, superb!
Povestea continua, cei de pe Planeta Y(sau navigatorii de pe vasul Forever, in acesta recenzie vor aparea amandoua denumirile) sunt inca sub influenta masinariilor, se simte nesiguranta si mai ales frica.

Vocea lui Lande apare din nou pe Liquid Eternity. Lucassen face apel din nou la sintetizatoare pentru a crea sunete de masinarii la inceputul piesei. Liquid Eternity e o piesa de rezistenta pe prima parte a albumului, cu ritmuri orientale pe de-o parte si cu un refren in forta si savuros pe de-alta parte.
O parte dintre cei de pe Planeta Y vor sa traiasca o viata nemuritoare si masinizata, dar o parte dintre ei(reprezentati pe aceasta piesa de vocea lui Lande) vor sa-si recapete viata lor normala, muritoare. Lande evoca si libertate avuta inainte.

Pe Connect The Dots mergem pe Pamant unde apare un muncitor mediocru, utilizator al programului Bittorent, care pare a fi "The American Mid-Class Worker Stereotype"(Ty Tabor).
Pe partea de melodie nimic special, melodia este poppish, dar buna, totusi, in contextul albumului. Are miros de "hit".

Beneath The Waves e a doua piesa cea mai lunga de pe prima fata a albumului, dar din pacate e cam singura care nu-mi prea transmite nimic. Se folosesc din nou instrumente acustice(foarte folosite pe mai tot albumul, de altfel). E singura piesa care mi se pare expirata, nu stiu, poate asteptam mai mult de la refren, poate versurile nu m-au satisfacut, dar in orice caz nu e o piesa de referinta.
Versurile sunt tot despre dorinta celor de pe Y de a reveni la viata muritoare, avuta de ei inainte. Desi piesa nu dezamageste aici, ma asteptam la mai mult, la o dezvoltare mai altfel a ideii.

In New Born Race, cei de pe Y isi exprima dorinta de a-si trimite DNA-ul lor spre Pamant pentru a-si recapata sentimentele si emotile si pentru a scapa de masinariile care le controlau viata. Pot spune ca New Born Race e o gura de aer in privinta melodiei fata de Beneath The Waves, care, cum am spus, m-a dezamagit. Aici gasim instrumente acustice bine plasata si, bineinteles, il mai gasim si pe Jorn Lande :) . Pot spune ca e cel mai potrivit cantaret ales de Lucassen pentru 01011001.
Povestea devine din ce in ce mai interesanta!

Cometa este trimisa pe Pamant, dar consecintele ne sunt prezentate doar pe CD2 al albumului.
Ride The Comet este o piesa scurta, simpla, efectiva si foarte frumoasa. Poate prea simpla pentru un album de prog, dar daca ne gandim in context e OK. Vocile nu dezamagesc nici aici(punctul foarte al intregului album dupa epic).
M-am gandit sa va prezint refrenul, pentru ca mi-a placut in mod special,:
.................................................................
Carry out our dangerous task Sail uncharted spheres Live out our dreams, ride the comet Journey on the Migrator trail Cross the new frontiers Pass on our genes, ride the comet

Dial...Log-in....Par,par,par....Cam cu asta seamana inceputul melodiei Web Of Lies.
Suntem intampinati de o frumoasa tema celtica si de vocea Simonei si al lui Xavier, doi utilizatori a internet date-ului. Nu e o piesa rea, dar nu straluceste in absolut nici o privinta(asta-i riscul operelor rock/metal, trebuie sa ai niste piese tematice, dar fara nici o calitate muzicala). Actiune se petrece pe Pamant).



CD 2 - Earth

Chitara acustica, solo-urile de synth(marca Derek Sherinian) si de chitara si vocea lui Lande si a Annekei sunt highligths-urile pe The Fifth Extinction. Aici apare si vioara si violoncelul, superb!
Navigatorii vasului Forever au reusit sa-si transmita ADN pe Pamant, iar ei si-au recapatat emotiile si sentimentele. Ei vor, totodata, sa ajute planeta Pamant si s-o scape de dinozauri(!). Ei reusesc acest lucru, dar pe langa asta ei vor sa faca mult mai mult.
Side-observation: It's me sau vocea lui Hansi dezamageste? De exemplu, acelasi pasaj este cantat de el si de Bob Catley consecutiv, dar interpretarea lui Catley imi place mai multe decat cea a lui Hansi. Ii apreciez calitatile vocale insa ar fi putut fi plasat mai bine.

Solo-ul de synth al lui Bodin(The Flower Kings) de pe Waking Dreams si trecerea lui spre solo-ul de chitara al lui Lucassen sunt o bijuterie care ne arata semne de virtuozitate din partea amandorura. De Bodin stiam, dar Arjen - dupa cum v-am spus - m-a surprins total pe acesta album, si pe partea de aranjare, dar si pe partea de interpretare
Ca o curiozitate, Arjen nu stie sa scrie sau sa citeasca partituri, weird!
Waking Dreams mi se pare melodia care spune cel mai putin la partea lirica. In contextul povestii, piesa asta ar fi putut si sa nu existe.

Poate pentru unii repetarea unei teme celtica nu poate fi un lucru bun, dar pentru mine este OK, atat timp cat este bine plasata. Pe The Truth is Here apare personajul Mr. L(Arjen Lucassen), un nebun dintr-un spital care poate sa primeasca diferite informatii de pe Forever.
Pe langa tema celtica se mai repeta refrenul care are pe fundal o chitara acustica.
Parca as fi vrut un refren mai hotarat, o zvacnire, undeva.

Dar urmatoarea melodie, Unnatural Selection, e mult mai interesanta. Preserata cu citate din JFK, Bush("This will not be another Vietnam", yeeeeeeeah!), Al Gore, Churchill sau Roosevelt, Unnatural Selection prezinta intentia celor de pe planeta Y de-ai ajuta pe Pamanteni sa-si upragedeze mintile, but on the other hand asta s-a intamplat si cu ei, " We should not make the same mistake twice",
what will they do?...
Putem spune ca exista si "puritani" in tabara celor de la Forever, care ii aprecieaza pe Pamanteni asa cum sunt, neincercand sa-i schimbe. Dar, totusi, nu e dupa ei, ce a fost facut a ramas facut, omenirea este condusa de masinarii, exact ca si cei de pe planeta Y, acum ceva timp in urma.

Folk metal, clar! Si inca unul de buna calitate, se potriveste perfect in peisaj, urmeaza o melodie ca Unnatural Selection si este urmata de una ca E=MC2.
Navigatorii vasului Forever incearca cu disperare sa faca ceva pentru Pamant, incearca sa puna in aplicare un Experiment cu ajutorul caruia, rasa omeaneasca va fi salvata.
River Of Time poate fi considerata fara discutie singura piesa 100% folk metal de pe album.

E=MC2 ne introduce deja in atmosfera apocaliptica a ultimei piese. Vioara de pe refren este grozava! "Let's break the equation E=MC2". Nu stiu daca vor reusi sa sparga teoria relativitatii, dar sigur solo-ul de chitara al lui Mike Romeo a spart multe capete('nuff said :) ).

E clar ca finalul este deobice hiba filmelor, uite aici nu este asa, chiar deloc, finalul este chiar cea mai buna piesa de pe album. Nu vreau sa vorbesc prea mult despre aceasta adevarata opera de arta, dar The Sixth Extinction este fara egal pe acest album.
Ultima parte a melodiei e incredibil de desolanta, iti transmite un sentiment puternic. Toti Pamantenii mor cu exceptia unuia, Migrator, iar cei de pe nava Forever isi iau talpasita de pe Pamant.
Mai trebuie sa mai pomenesc despre solo-ul de clape de pe la minutul 7?
Incredibil!!! De abia astept viitorul album Ayreon!

NOTA ALBUMULUI : 9.5/10


P.S.: Am descoperit o trupa interesanta, italiana, NOSOUND ii spune. Teoretic astazi ar fi trebuit sa cam apara noul lor album. Sunt o combinatie interesanta de electro/ambiental/post-rock/psychedelic-space prog, o trupa ce merita urmarita, ce mai! Inca ma mai gandesc daca sa le cumpar ultimul album.

P.P.S.:Pe 7 martie apare noul Meshuggah - obZen. Can't wait!

Niciun comentariu: